Jiu-Jitsu

Wat betekent jiu-jitsu?

Letterlijk betekent jiu-jitsu: zachte kunst (jiu = zacht/ meegaand, jitsu = kunst/ vaardigheid)

Waar komt jiu-jitsu vandaan?

In jiu-jitsu komen diverse basisvormen uit het judo samen met onder andere slag-, stoot-, steek- en traptechnieken. Uit deze Japanse krijgskunst is het hedendaagse judo ontstaan. Maar jiujitsu gaat net een stapje verder.

Wie kan jiu-jitsu doen?

De eenvoudig aan te leren technieken zijn voor iedereen haalbaar. Het gaat er niet om hoe mooi je een techniek uitvoert, maar hoe effectief. Jiu-jitsu is dus geschikt voor jeugd en volwassenen.

Waar is jiu-jitsu goed voor?

Het vergroot de fysieke en mentale weerbaarheid. Van iedereen.

Worden er wapens gebruikt?

Bij jiu-jitsu wordt je geleerd te vechten en verdedigen met en zonder wapens tegen zowel onbewapende als bewapende tegenstanders. Het is daarmee één van de oudste vechtkunsten.

Wat voor technieken zijn er?

Het jiu-jitsu is een zeer technische zelfverdedigingskunst. De technieken uit het jiu-jitsu worden in drie hoofdgroepen onderverdeeld:

- de nage waza of werptechnieken,
- de katame waza of greeptechnieken en
- de atemi waza of slag-, stoot- en traptechnieken.
De technieken uit het jiujitsu zijn in het algemeen zeer effectief en kunnen daardoor grote gevolgen voor de aanvaller hebben. Daarnaast zijn er veel technieken die erop zijn gericht om de tegenstander onschadelijk te maken, zonder hem of haar enige verwonding toe te brengen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van klemtechnieken. Afhankelijk van een bedreiging kan de jiujitsuka altijd kiezen uit diverse technieken, zodat de verdediging onvoorspelbaar blijft.

Is de training veilig?

Tijdens de training worden de technieken veilig geoefend. Dat betekent dat er tijdens de training bijvoorbeeld niet voluit op elkaar wordt getrapt of een klem wordt gezet. De trainingspartner suggereert dan bijvoorbeeld dat hij of zij is geraakt, zodat de techniek kan worden uitgevoerd.

Wat wordt er in de training gedaan?
Elke les word je uitgedaagd je grenzen te verleggen en aangeleerde technieken onder stress toe te passen. Ben je weleens onzeker op straat of heb je een vervelende ervaring meegemaakt? Dan zijn onze zelfverdediging lessen iets voor jou! Onze trainer gaat ervoor zorgen dat jij je zekerder voelt over je eigen kracht en weerstand durft te bieden indien nodig.

Welke richtlijnen worden gevolgd?

Hantei volgt de richtlijnen van de JBN. Ook is het mogelijk om examens te doen en de graduaties van jiu-jitsu te halen

Kennismakingscursussen

Jiu-Jitsu
Aanbieder Budo Vereniging Hantei
Cursusdag Dinsdag
Wanneer Aanmelden gehele jaar mogelijk
Tijdstip 19:00 - 20:30 uur
Meer informatie / inschrijven
Stichting BoesCool55+
Landrebenlaan 30
7573 AZ Oldenzaal